fbpx
Top

Tekst “Bali Šta posetiti” posvećen je tradiciji ostrva. Jer, ona je tako raznolika, bogata, i odiše životom iz svakog ćoška Balija bez obzira na to da li se radi o plaži ili izdašnoj kišnoj šumi na planinama. Ona se ogleda u svakodnevnom životu, prožima navike i običaje, ponude bogovima i duhovima, tradicionalne plesove, zanate.

(Za ostale znamenitosti, pirinčana polja i hramove, posetite početnu stranicu serije putopisa “Bali Indonezija”.)

Travel-to-Bali-offerings-Glimpses-of-The-World

Latice pored statua

Bali Šta posetiti

Ne čudite se kada svakog jutra budete videli mala pakovanja na plaži, na primer, koja su pažljivo položena na pesak. To su takozvani „kanand sari“, ponude posvećene vrhovnom hinduističkom bogu.

Korpice se pletu od lišća palme, a u njih se onda stavlja crveno, belo, plavo i žuto cveće, zajedno sa aromatičnim mirisima. Stavljaju se ispred hramova i kuća. I svaki delić koji ide u ponude ima posebno značenje. Ako vas zanima da o ovome saznate više, na ostrvu Bali je moguće „bukirati“ i turu gde će vam sve objasniti. Ne samo da ćete se upoznati sa lokalnim običajima, već ćete biti dobrodošli i da učestvujete u jednoj od kratkih molitvi, da dobijete blagoslov ili prosto porazgovarate sa lokalnim sveštenikom.

Travel-to-Bali-offerings-Glimpses-of-The-World

Tipični paketići ponuda u jednom od hramova

Ja sam bila nestrpljiva da vidim malo više zanatskih rukotvorina, da čujem lokalnu muziku, što takođe treba uvrstiti u to “Bali Šta posetiti”. A onda su mi preporučili i tradicionalni ples u okviru nestvarnog okruženja hrama Uluvatu.

Dok prilazite ovom svetom mestu, jasno vam je da ćete prisustvovati nečem nesvakidašnjem. Sam hram je jedna od važnih znamenitosti ostrva. Nalazi se na jugu (25 kilometara južno od Kute), na vrhu strme stene čak 70 metara visoke. Uluvatu hram ili Pura Luhur Uluvatu smatra se jednim od ključnih i stubova duhovnosti Balija. (Pogledajte prethodne tekstove o Hramu Majke, i “Šta videti na Balju” uz Tanah Lot i Ulun Danu Beratan hramove.)

Bali-Uluwatu-temple-Glimpses-of-The-World

BALI Šta posetiti: Gladni majmuni na zidu

Majmuni na zidu

„Ulu“ znači – vrh, „watu“ – kamen ili stena, te otud i ime hrama „na vrhu stene“. Ova građevina gleda na Indijski okean, a arheološka nalazišta svedoče da hram datira još iz 10. veka.

Kada prilazite samoj steni, videćete stotine malih majmuna kako ulaze i izlaze iz obližnje šume. Veruje se da oni čuvaju hram od loših uticaja i navikli su da ih turisti hrane. Na ulazu u kompleks možete da kupite voće ili kikiriki. Često se dešava da majmuni turistima istrgnu iz ruku naočare ili fotoaparate, da vas povuku za ogrlicu ili tašnu, odnesu vam kačket. Vratiće vam to sve kada im zauzvrat jednom date i nešto da pojedu, ali je možda pametnije da ovde ipak dođete sa nekom bananom u ruci.

Travel-to-Bali-Uluwatu-temple-Glimpses-of-The-World

Prelepa staza do Uluvatu hrama

Šetnja duž utvrđenog zida koji prati uvalu pruža vam nezaboravan pogled, jedan od najboljih na ostrvu. Dok sam se spuštala ili pela stazom, povremeno bih pogledala na okean sa desne strane, kidala male zalogaje voća da ih dodam majmunčićima, dok se napred iz zelenila uzdizala stepenasta kula hrama, na oštrim obroncima stene. Treba vam oko sat vremena da prošetate od jedne kapije do druge.

Travel-to-Bali-Uluwatu-temple-Glimpses-of-The-World

BALI Šta posetiti: Strma stena u Indijskom okeanu

Ples „Kečak“

Hram je, po običaju, posvećen trojstvu hinduizma – Brami, Višnuu i Šivi, božanstvima koja su, prema verovanju, ovde postala jedno. Na taj način, ovde se slavi božanstvo svih aspekata života univerzuma, ali se smatra i da svetilište štiti Bali od zlih duhova iz mora.

Pre nego što se uđe u kompleks, treba da nabavite sarong i saš, o čemu je bilo reči ranije. A onda samo pratite stazu koja vas vodi duž okeana i stižete do prostora koji služi kao mali podijum u okviru hrama, gde će se održati takozvani ples Kečak. Potrudite se da ovo ne propustite, jer se ples izvodi svakog dana, uz zalazak sunca u pozadini.

Biće to jedno neverovatno iskustvo za posetioca iz Evrope, i to usred neverovatnog pejzaža!

Travel-to-Bali-Uluwatu-temple-Kecak-dance-Glimpses-of-The-World

Muški hor u Kečak plesu*

Kečak ples je vrsta muzičke drame s Balija, zasnovana na priči iz „Ramajane“, antičkog hinduističkog epa, koja govori o stalnoj borbi između dobra i zla. Većinom ga izvodi muški hor, gde učesnici mašu rukama i tantrički ponavljaju „čak“. Čitava drama se odigrava uz hipnotički tempo kako bi se odagnale zle sile.

Travel-to-Bali-Uluwatu-temple-Kecak-dance-Glimpses-of-The-World

Zanimljivi pokreti muzičke drame*

Treba još i da vam kažem da do Uluvatu hrama ne ide gradski prevoz, tako da je najbolja varijanta ili da iznajmite auto s vozačem, ili da uzmete vodiča koji će vas dovesti, tako da stignete na vreme za ovu nesvakidašnju predstavu.

Travel-to-Bali-Uluwatu-temple-Kecak-dance-Glimpses-of-The-World

BALI Šta posetiti: Kečak ples se završava uz plamen

Ples za Baronga

Otišla sam da pogledam još jedan plesni događaj, i to dok sam obilazila grad Ubud, severno od Nusa Due, u naselju Batubulan. Ovo je bio ples posvećen Barongu, peformans koji je očitavao delić mitologije Balija sa tradicionalnim kostimima, pokretima i jedinstvenim zvucima neobičnih instrumenata. Ples prikazuje sukob između dobrog Baronga, često obučenog u lavovsko odelo, i zle Rangde.

Travel-to-Bali-Uluwatu-temple-Glimpses-of-The-World

Hram Uluvatu na vrhu stene

Plesne i muzičke predstave ćete naći u mnogim selima Balija, koje se izvode tokom verskih ceremonija u hramovima. Na nekima su i turisti dobrodošli, dok god su pravilno odeveni i diskretno prate dešavanja ne remeteći verski ritual.

No, ako biste nešto „jednostavnije“, jednosatne muzičke performanse imate i u brojnim hotelima, restoranima, koji su upriličeni upravo za turiste. Iako nisu onako autentični, ipak ćete imati lep uvid u tradiciju Balija.

Bali-Ubud-Barong-dance-Glimpses-of-The-World

BALI Šta posetiti: Obratite pažnju na kostime u Barong plesu*

Oduševio me je i zvuk tradicionalne muzike i takozvanog „gamelana“, orkestra muzičara koji sviraju na, nama, neobičnim instrumentima, raznim udaraljkama, cimbalima i ksilofonima.

I još nešto, kažu da kada stavite masku glave Baronga na ulazna vrata, zli duhovi se rasprše i pre nego što priđu vašoj kući. Pa, kako onda da ne kupite jednu takvu!

Sledeći: ZANIMLJIVOSTI – MASKA I PRSTEN (6)

Svi tekstovi SERIJE o Baliju

*Pixabay

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share