fbpx
Top

Sećate se da smo krenuli peške iz Stare Havane? E pa, samo ćemo nastaviti dalje sa našom šetnjom, jer se na ovaj deo grada nastavlja Centro Havana sa još znemanitosti Havane koje treba videti.

Tako dolazimo do sledećeg trga, do kvarta koji predstavlja sam centar kubanske prestonice i kojim dominira Kapitol. Dakle, evo još nekih znamenitosti Havane.

Znamenitosti Havane

Na izlazu iz Stare Havane

Znamenitosti Havane

Zgrada je podignuta 1929. po ugledu na Kapitol u Vašingtonu, mada je malo višlja. Ovaj Kapitol je služio kao sedište vlade do 1959, a danas se tu nalazi Ministarstvo nauke. Moguće je ući, a tura za turiste podrazumeva obilaženje odaja vlade i biblioteke.

Cuba-travel-Havana-Glimpses-of-The-World

ZNAMENITOSTI HAVANE: Zgrada „Kapitol“

Veliko pozorište

I ovde sam videla nekoliko lepih zgrada. Jedna od njih je preko puta Kapitola – poznati Gran Teatro de La Habana. Impresivna građevina, pažljivo ukrašena, u kojoj su gostovala velika operska i muzička imena.

Neposredno pored je hotel “Inglatera” sa mavarskim detaljima i dekoracijom. (Više o mavarskoj arhitekturi u Španiji, čitajte u putopisima iz Andaluzije.) Kažu da je većina umetnika koji su nastupali u Velikom pozorištu, često odsedala upravo ovde.

Cuba-Havana-theatre

ZNAMENITOSTI HAVANE: Veliko pozorište

Ako nastavite šetnju po istom kraju grada, proći ćete pored par lepih parkova, popularnih među Kubancima kao mesta za sastanke i žive diskusije o muzici i sportu predveče, kada mine vrućina. Proći ćete i pored “Real Fabrica de Tobacos Partagas”. Više je nego zanimljivo iskustvo da uđete u jednu od fabrika cigara. Pre toga nisam ni znala da se one u stvari ručno motaju.

Cuba-Havana-Paseo del Prado

Deo grada uz Paseo del Prado

Duž ulice Paseo del Prado koja prolazi pored Kapitola i izlazi na još jedan zamak na obali, možete da se divite brojnim renoviranim kolonijalnim fasadama, koje sve od reda ulaze među znamenitosti Havane. Zidovi u boji, stari modeli automobila, drveće po sredini. Prava živa gradska ulica.

Obratite pažnju i na šarmantne lampe usput ili na fasadu hotela “Sevilja”.

Cuba-Havana-street

Šetalište pored Pasea

Plaza de la Revolucion

Odavde nije daleko da se prošeta do Trga Revolucije u naselju Vedado, ali imajte na umu da može da bude vruće, te se dobro pripremite. Ako vam se ne šeta, uzmite taksi. Ovaj trg u svakom slučaju morate da obiđete kada putujete na Kubu, jer je izuzetno važan za istoriju države. Ovo je kubanska politička, kulturna i administrativna žila kucavica još od 1959. Tu je održan prvi masovni protest tokom Revolucije, i mesto je za vojne parade i zvanične državne proslave. Izuzetna znamenitost Havane.

Cuba-Havana-Hose-Marti

Memorijal Hoze Martija na Trgu Revolucije

Sa jedne strane trga nalazi se Memorijal “Hoze Marti”, kula koja ponosno nagleda okolinu sa svojih 109 metara visine. Ako imate vremena, možete da se popnete liftom do vrha, odatle se pruža lep pogled na čitav grad. U podnožju kule je velika statua Martija.

Pisac i novinar, Marti je rođen u Havani 1853. Roditelji su mu bili Španci, ali je on kasnije postao poznat kao antišpanski aktivista. Marti je kubanski nacionalni heroj.

Cuba-Havana-Che-Guevara

ZNAMENITOSTI HAVANE: Lik Če Gevare na fasadi

Na drugoj strani se nalazi još jedna od znamenitosti Havane, poznata fasada Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je gotovo čitava prekrivena žičanom strukturom od bronze u obliku lika Ernesta Če Gevare, koja je završena 1995. Vođa gerilaca je ovde imao svoju kancelariju početkom šezdesetih godina, nakon pobede Revolucije. (Više o Če Gevari u posebom tekstu.)

Ispod njegovog lika stoje ispisane legendarne reči “Hasta la victoria siempre” (“uvek do pobede”).

Cuba-Havana-sign

Znak na ulazu u Havanu

Još znamenitosti Havane

Dok šetate kroz Havanu, primetićete da, za razliku od Starog grada i Paseo de Prado, prolazite pored mnogo starih zgrada pastelnih boja i kolonijalne arhitekture, koje su toliko zapuštene da je od nekih ostala samo fasada. Ljudi ovde i dalje žive, iako kod pojedinih stoji još samo konstrukcija.

Cuba-Havana-people-street

Jedan od lokalnih kafića

Kažu da je internet i dalje slab na Kubi, ali u vreme kad sam ja putovala, internet su imale eventualno vladine kancelarije. Nije bilo ni mobilnih telefona kako treba.

Moram da priznam da mi je to bilo pomalo neshvatljivo, jer sve sam to zapravo imala u hotelu, kao strani turista, dok izvan tih zidova prosto nije bilo dostupno nikome, a ponajmanje samim Kubancima.

A da vam ne pominjem prevozna sredstva! Ili još bolje, pomenuću, i to u sledećem Glimpse-u.

Sledeći: KADILAK ILI ŠEVROLET, HM? (8)

Svi tekstovi SERIJE o Kubi

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share