fbpx
Top

Nastavljamo sa putopisom a ovoga puta se bavimo onim što je najpre Singapur grad, odnosno ono po čemu je naširoko poznat.

Singapur se sastoji od ukupno 63 ostrva, uključujući i glavno. Spojen je sa Malezijom sa dva prelaza. Najviša tačka ove države je Bukit Tima Hil, brdo koje je visoko 166 metara.

singapore-travel-blog-stories-glimpses-of-the-world

Centralni poslovni kvart

Jug Singapura oko same reke, ono što je danas centralno jezgro grada, bio je oduvek koncentrisana urbana regija, dok je ostatak države predstavljalo ili nerazvijeno područje tropskih šuma ili je korišćeno u poljoprivredne svrhe. Od šezdesetih godina grad se širio, da bi konačan urbanistički plan dobio 1974.

Poslovna četvrt

Danas, Singapur grad predstavlja čitavo raznobojno bogatstvo arhitekture, u kojem mogu da se vide stari autentični hramovi, ali i neboderi, moderne zgrade po najvišim standardima građevinarstva. I dalje se mogu posetiti Kineska četvrt i Mala Indija, delovi grada koji su nekada formirani da bi primili imigrante. Veliki broj hramova takođe je izgrađen za vreme kolonijalizma. Hram Šri Mariaman, Masdžid Džame džamija, kao i Crkva Đorđa Presvetlog su neki od njih.

singapore-travel-blog-stories-glimpses-of-the-world

SINGAPUR GRAD: Šetnja duž obale istoimene reke

Odmah pored takozvanog “Rafls plejsa”, nalazi se kvart bogat građevinama iz vremena pre Drugog svetskog rata, od kojih neke datiraju iz vremena samog Raflsa (više o Raflsu u prethodnom tekstu). Mnoge klasične kolonijalne zgrade uništene su posle rata, da bi vlada 1990-ih pokrenula projekat zaštite i obnove ovih istorijskih spomenika.

Centralna poslovna četvrt se razvila zbog sve veće potražnje i brzog razvoja biznisa. Sledstveno, ovaj deo grada je prerastao u niz visokih poslovnih nebodera, koji opasavaju reku Singapur u okolini marine i “Rafls plejsa”, što je vremenom postao prepoznatljivi znak za Singapur grad. Treba pomenuti i da u ovoj državi postoji zakon prema kojem nijedna zgrada ne sme da bude viša od 280 metara! (Bar je tako bilo 2008. kada sam prvi put bila.)

Singapur grad i nasleđe

Jedan od najlepših pogleda na grad je upravo sa reke, pa vam je moj iskreni savet da se ukrcate na neko od krstarenja za turiste. Oni voze predveče, tako da ćete Poslovnu četvrt moći da vidite u svoj njenoj lepoti večernjeg osvetljenja.

Singapur grad

Zgrada Nacionalne galerije (Pixabay)

Izrazito visoke zgrade se nadvijaju nad glavama turista, dok se odsjaj svetala odslikava u reci, doprinoseći posebnom ugođaju. Sa druge strane reke proteže se kvart sa kolonijalnim zgradama, a u jednoj od njih smešten je muzej, u drugoj parlament…

Dve obale, toliko različite, a toliko lepo uklopljene u ono što se zove – Singapur grad.

Krstarenje kroz Singapur

SINGAPUR GRAD: Krstarenje rekom (Pixabay)

Usput prolazite ispod nekoliko mostova, od kojih se ne zna koji je lepši, da biste onda prošli pored čudnih građevina koje kao da imaju bodlje – to je poznata zgrada singapurske Opere.

Marina je, opet, poseban doživljaj, s čijeg ćoška vas pozdravlja jedna od najupečatljivijih znamenitosti Singapura: Merlajon. Iz njegovih usta izbija voda, a snopovi svetlosti koji odozdo isijavaju daju utisak kao da fontana izbacuje mlazeve svih boja.

Ako se uputite na drugu stranu uz reku, videćete kej poznat po restoranima i kafićima različitih kuhinja i ambijenata, u kojima ćete imati poseban doživljaj ovog putovanja i samog Singapura, dok gledate u reku i pijuckate neki od nebrojeno mnogo koktela.

Miris kineske kuhinje

Uz reku se nalazi i deo Kineske četvrti, sa načičkanim restoranima orijentalne kuhinje (obavezno probajte morske plodove!), iz kojih vas konobari ljubazno pozivaju da svratite. Šetalište uz reku, puno ljudi koji se tiskaju, živo ćaskaju, a nad glavom vam vijori – crveni zmaj od papira.

Singapur grad

Kineski restorani duž keja

Kad se ovde jednom nađete, prosto vam postane neverovatno da se s druge strane reke prostiru kolonijalne zgrade, a da niže izrasta bogati poslovni centar. Zaplahnuće vas mirisi začina, spremanja hrane, poželećete da nešto dobro pojedete i zaboravite na moderan grad koji se pruža svuda unaokolo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travel Writer (@danijelas_glimpses)

Jedan od budističkih hramova na koji ćete naići dok šetate Kineskom četvrti ukazaće vam se u svoj svojoj impozantnosti. Visok, crven, tipično ukrašeni hram, dok se u uskim uličicama okolo nalaze kineske radnje svih mogućih namena.

Verski rituali i brendovi

Šetajući kroz Singapur grad, uvek možete da naiđete i na različite tradicionalne procesije i rituale koje se održavaju, na primer, na platou ispred modernog šoping centra, sasvim udaljenog od Kineske četvrti.

singapore-travel-blog-stories-glimpses-of-the-world

SINGAPUR GRAD: Obred ispred tržnog centra

Tako sam naletela, usred turističkog šoping carstva na Orchard Road-u, na ceremoniju budista koji su prostor između visokih, staklenih zgrada prekrili plahtama i ukrasili tipičnim religijskim “pomagalima”. Događaj zaista vredan pamćenja. Sednete na jednu od stolica, ne razumete šta se dešava, ali kao hipnotisani gledate u sve one ukrase jarkih boja i slušate čudne zvuke kineskih instrumenata.

A tamo napolju, na nekoliko koraka odatle, prodavnice “Prade” i “Armanija”!

Sledeći: MALA INDIJA I KINESKA ČETVRT (4)

Svi tekstovi SERIJE o Singapuru

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share