fbpx
Top

Na samom prilazu dolini Goreme, susrešće vas tragovi turizma na svakom koraku. Tezge sa razglednicama, statuama, maramama, svakojakim đakonijama, i među njima pravi turski sladoled. Penjete se uz brdo iz kojeg vire “dimnjaci”, puni rupa, kao da ih je nešto „napalo“. Upravo u ovim malim rupama nalaze se crkve. Pojedine i dalje čuvaju izuzetno očuvane freske, dok se u drugima tek naziru.

cappadocia-travel-glimpses-of-the-world

Pogled na dolinu Goreme

Zbog gužve i previše posetilaca možda ćete biti primorani da čekate na ulazu, jer ove crkvice nisu predviđene za najezdu turista. Uzmite u obzir i da je čitav kamen oko vas usijan od sunca, ako dolazite preko leta, pa obavezno nosite zalihe vode i šešir.

Vodič će vas povesti iz jedne u drugu crkvu, tako da će vam se u glavi zavrteti od svega što ste videli. Teško da ćete upamtiti naziv bar jedne od njih, pa preporučujemo neku knjigu o Kapadokiji, koju možete naći na tezgama na prilazu dolini. Bar da na miru “pročešljate” gde ste to sve bili i „obnovite gradivo“.

Elmali crkva

Pomenućemo samo neke od hrišćanskih spomenika koje smo obišli. Među njima, „Elmali crkva“, isklesana u steni, koja se nalazi pri vrhu ovog muzeja na otvorenom. Četiri stuba opasavaju centralnu prostoriju.

cappadocia-travel-glimpses-of-the-world

Centralna ikona u „Crkvi jabuke“

Mnoge freske su veoma dobro očuvane, dok su se pojedine izgubile. Na najvišem unutrašnjem delu predstavljen je Isus, dok se na zidovima sa strane nalaze slike Krštenja, Ulaska u Jerusalim, Poslednje večere, Raspeća i Judine izdaje.

Na jednoj od fresaka može se videti Isus kako drži okrugao predmet koji liči na jabuku, zbog čega je lokalno stanovništvo ovu crkvu nazvalo „Crkvom jabuke“. Neki istraživači veruju da ovaj predmet zapravo simbolično predstavlja Zemlju.

Geometrijski motivi

Jedna od izuzetno interesantnih crkava zbog karaktera fresaka je Crkva Svete Barbare.

cappadocia-travel-glimpses-of-the-world

Zanimljivi motivi u Crkvi Svete Barbare

Ona datira iz 11. veka i dekorisana je freskama Svete Barbare, Svetog Mihajla i Teodora, ali pored njih mogu se videti i geometrijski motivi, mitološke životinje i različiti simboli. Slikano je direktnim nanošenjem crvene boje na zidove, koji su isklesani iz stene.

Iako je unutrašnja prostorija klesana u komadu, na zidovima se mogu videti crvene linije koje bi trebalo da daju utisak kao da je soba izgrađena od cigle.

Pogled sa zamka

Najbolji pogled na Goreme pruža se iz Učhisara, sa citadele u brdu, a grad se nalazi na dva kilometra (ispunjenih vinogradima) od naselja Avčilara.

cappadocia-travel-glimpses-of-the-world

Turisti na terasi zamka

Kapadokija je poznata i po vinima, pa nije na odmet svratiti na degustaciju u jedan od poznatih vinskih podruma. Tu možete pazariti originalno vino, ali i raznorazna pomagala za sipanje vina, suvenire, magnete.

Sledeći: KAD SE ZAVRTI TOČAK ZA GRNČARIJU (13)

Svi tekstovi SERIJE o Kapadokiji

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share