fbpx
Top

U Kapadokiji je rođeno nekoliko svetaca prema hrišćanskoj veri, ali najpoznatiji je svakako Sveti Đorđe iz druge polovine trećeg veka.

Bio je sin bogatih hrišćana, a sa 20 je služio u Dioklecijanovoj rimskoj vojsci. Ovaj rimski imperator preduzeo je razne mere represije protiv hrišćana i jednom prilikom skupio i svoje oficire na ispitivanje. Mladi Đorđe je priznao da je veran hrišćanstvu i zbog toga je bačen u zatvor i konstantno mučen. Sve vreme se molio i kada su mu ponudili da bira – da se odrekne svoje vere ili da bude ubijen, rekao je da je voljan da umre za hrišćanstvo, kao što je to učinio i njegov otac dok je ovaj još bio dete.

cappadocia-travel-turkey-glimpses-of-the-world

Ikona Svetog Đorđa u Jilanli Crkvi

Predanje dalje ide ovako: Bog je pomogao Đorđu i od tada mu zaceljivao rane, tako da nije imao fizičkih posledica od one neprekidne rimske torture. Nakon nekoliko čuda koje je izveo svojim rukama, i nakon što je oživeo čoveka iz stare grobnice, puno se idolopoklonika preobratilo u hrišćanstvo, među njima i imperatorova žena Aleksandra. Car je ipak Đorđa osudio i odrubio mu glavu 303. godine naše ere, dok je carica preminula pre zakazanog pogubljenja.

Poznat po čudima i velikim dobročinstvima, Đorđe se često predstavlja uz zmaja, odnosno aždaju. Prema legendi, zmaj je pretio stanovništvu izvesnog grada Atalije, koji su bili prinuđeni da mu svake godine žrtvuju po jednu devojku. Sveti Đorđe je pobedio zmaja i spasao selo.

Iako nisam naročito religiozna, poštujem tradiciju svog naroda i bilo mi je drago što sam posetila mesto gde je rođen Sveti Đorđe, svetac koga inače moja porodica obeležava kao porodičnu slavu.

Sledeći: GRAD KOJI SE NE VIDI (10)

Svi tekstovi SERIJE o Kapadokiji

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share