fbpx
Top

U Dubaiju nije moguće naći tradicionalne arapske kolače tek tako, ne baš na svakom ćošku. Možda u industrijskima pokovanjima, koja se prodaju u supermarketima. Ili eventualno ako zavirite u jelovnik tradicionalnog restorana.

No, ja sam imala tu sreću, pa naletela na tipičnu arapsku poslastičarnicu usred modernog dela grada koji se zove Dubai Marina. Raznolikost kolača, sir i pistaći umotani u kadaif, svih oblika i veličina, još topli, ušećeren sirup koji se sliva sa natopljenih hrskavih rezanaca… Prave arapske „knafe“ (ili “kunafe”) kakve sam jela na Bliskom istoku 2008, i čak kilo takvih uvek nosila sa sobom nazad za Srbiju!

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Arapski restoran kod Vafi tržnog centra

Kažem Filipincu iza vitrine da bih pola kilograma „onih u ćošku“.

Momak klimne glavom, široko se nasmeši, pokaže prstom na jedan od ogromnih limenih pladanja u vitrini i kaže: „Ove?“

„Da, molim vas“, kažem ja, i ne propustih da pitam kakva je razlika između tih i onih tik pored, koji takođe deluju sveže i ukusno. Prodavac upitno gleda, deluje zbunjeno, uz isti osmeh koji kao da mu je nakačen na licu.

Pa dobro, namešim se i ja, pokušam iz malog mozga da izvučem pokoju reč na arapskom, ne bih li sročila isto pitanje, ako već ne razume engleski… Ali on me samo gleda, ne trepće. Doduše, i dalje uz smešak. A onda odjednom nervozno upre prstom u isti limeni pladanj „onih u ćošku“ i opet na engleskom kaže: „Ove?!“

Istina, nije čovek kriv što engleski govori loše, a arapski nikako, ipak je Filipinac, a maternji mu nisu ni jedan ni drugi. Došao je ovde da zaradi neki dinar, kao i gomila drugih stanovnika različitih delova Azije (najbrojniji su Indijci i Filipinci). A to što baš on prodaje tradicionalne arapske kolače? E pa, to vam je slika pravog pravcatog Dubaija!

PS: Inače, “knafe” su bile sjajne!

Sledeći: A KAD ZALUTATE U STAROM GRADU… (8)

Svi tekstovi SERIJE o Dubaiju

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share