fbpx
Top

Koga god da pitate šta da obiđete, prvo što će vam svakako pomenuti jesu šoping centri u Dubaiju. Pomislite da vam to i nije tako zanimljivo, to imate i kod kuće, pa odakle god da dolazite. Ako ste namereni da ponešto i pazarite po povoljnijim cenama, ipak očekujete da ono malo vremena koje vam ostane, provedete obilazeći pokoju znamenitost i ležeći na plaži. No, setićete se – plažu smo već precrtali ako dolazite tokom letnjih meseci, dok će vam za znamenitosti Dubaija trebati više mašte i volje nego što ste očekivali, ali o tome nekom sledećom prilikom…

U svakom slučaju, iako ste se na pomen tržnih centara možda u prvom momentu namrštili, treba imati u vidu da je Dubai od njih napravio prave male gradove, te da takva „šoping iskustva“, kako Emiraćani vole da se pohvale, teško da možete imati još negde u svetu.

Ronjenje ili klizanje?

Tolika koncentracija šoping centara u gradu koji se proteže nekoliko desetina kilometara duž obale i broji oko dva miliona stanovnika, više je nego zapanjujuća.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Kineski odeljak u Ibn Batuta šoping centru

Arapi iz okolnih zemalja dolaze vikendom u kupovinu, slivaju se kupci sa svih strana sveta, kako oni srednje klase, tako i dubljih džepova, a Dubai se pobrinuo da ima svega i za sve. Tokom letnjih meseci se u šoping centrima i šeta, kao da ste u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. Prolazite pored raznoraznih radnji, na „ulici“ gungula, mešavina stranih jezika, sednete na piće ili ručak, odete u bioskop, platite račune i usput, naravno, ponešto i pazarite. Pored toga, upravo se na „trgovima“ ovih „malih gradova“ održavaju između ostalih i plesni performansi, organizuju se zabavne aktivnosti za decu. Ali, u njima ćete naći i ono što možda niste očekivali.

Jedan od najvećih šoping centara u svetu nalazi se upravo ovde, Tržni centar „Dubai“, poznatiji u engleskom prevodu kao „Dubai mol“, kako ga i Arapi zovu. Ima više od 1.200 prodavnica, nazivi velikih robnih marki šljašte sa svih strana, takozvanu „modnu aveniju“, sijaset kafića i restorana svih mogućih kuhinja sveta, poseban deo za trgovinu zlatom i oko 220 juvelirnica, luksuzan hotel, bioskop sa ogromnim platnom.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Ogromna fontana u šoping centru “Dubai”

U tržnom centru dominira i ogromna fontana koja se proteže na četiri sprata, sa skulpturama muškaraca koji skaču u vodu. Decu će obradovati i zabavni park „SEGA Republika“, kao i „KidZania“, u kojem mogu da budu policajci ili vatrogasci i koji ima i sopstvenu valutu koju deca mogu da koriste. Ovde se nalazi i prostor za klizanje, veličine olimpijskog klizališta, na „trgu“ između brojnih kafića i restorana, ali i ogroman akvarijum, podvodni zoološki vrt. Čitav kompleks, iako u samom centru šopinga, nudi i mogućnost ronjenja sa ajkulama i ražama.

„Njegova lokacija je možda neuobičajena – usred ’Dubai mola’, ali to vam je Dubai“, reći će vam ponosno jedan od vodiča.

Skok “iz aviona”

Posetiocima se savetuje da koriste interaktivne ili odštampane mape kako bi se snašli u ovom „gradu“ kupovine, ali i vode i leda. No, nije samo „Dubai mol“ poznat po „rashlađivanju“ uz zimske i vodene zabave. Još jedno veliko „šoping iskustvo“ nalazi se u „Molu Emirata“ – skijalište!

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Deo posvećen Indiji u Ibn Batuta šoping centru

Ni drugi šoping centri ne zaostaju, te se u „Tajms skver centru“ može naći takozvana ledena dvorana i prostor za planinarenje, u „Mirdif siti centru“ moći ćete da uživate u „Aj flaj“ iskustvu sa vertikalnim tunelima koji simuliraju vetar i bestežinsko stanje, odnosno – skok iz aviona. Tržni centar „Vafi“ napravljen je po ugledu na egipatske hramove i obiluje replikama stubova i hijeroglifa, „Deira siti centar“ još jedan je od prestižnih, modernih „molova“.

„Ibn Batuta“ dobio je ime po poznatom marokanskom učenjaku iz 14. veka koji je sa 29 godina proputovao svet od Mozambika do španske Granade, te od Kaira do Kine. Ovaj šoping „mol“ izdeljen je u sekcije poput iranske, kineske, indijske, andaluzijske, te je i svaki taj deo ukrašen tipičnim ornamentima, lampama, lusterima, fontanama.

…I jezero

Pored šljaštećih „najvećih“, „najskupljih“ šoping centara, ima i onih koji su možda manji po gabaritu, ali su građeni u duhu mesta na kojem se nalaze, kakav je uostalom i pomenuti „Ibn Batuta“.

dubai-travel-glimpses-of-the-world

Vožnja čamcem u Suk Madinat Džumeira centru

Posebno šarmantan je „Suk madinat Džumeira“, koji podseća na tipičnu arapsku pijacu (suk), sa drvenim svodovima, uskim hodnicima i radnjama orijentalnih zanata. Izlazi na mali „zaliv“, kojim se možete provozati u drvenom brodiću i s kojeg puca pogled na prepoznatljivi hotel „Burdž al Arab“. Drugi, „Suk al Bahar“, spojen je drvenim mostom sa „Dubai molom“, koji prelazi preko malog veštačkog jezera. Takođe, preko puta imitacije egipatske piramide u „Vafiju“ ulazi se u simpatičan „Kan Murdžan“, koji u centru ima restoran na otvorenom oko koga se nižu spratovi sa prodavnicama „Marokanskog kvarta“, „Turskog“, „Sirijskog“, sa tipičnim odevnim i predmetima za kuću, uz sav šarm arapskih rukotvorina.

No, nije Dubai samo to, iako se kao takav najviše promoviše – bogat, glamurozan, uz luksuzne hotele, svetski poznate restorane i skupe automobile. Za one kojima oko trepće još za nečim više, možda egzotičnijim, autentičnijim, ako se uzme u obzir da se zemlja ipak nalazi na obodu Arabljanskog poluostrva, pravo mesto su sukovi u starijem delu grada, gde vas konačno dočeka i nezaobilazno cenkanje.

Onda se podsetite da, iako se na ulici isključivo govori engleski i iako vas u svim mogućim radnjama, salonima, agencijama, gotovo svim kafićima poslužuju najčešće ljudi poreklom iz Azije, ipak ste u arapskoj zemlji. Jeste da Emiraćana ima manje od 20 odsto i da su nazivi ulica, metro stanica ispisani i na arapskom alfabetu, ipak – zbog tolike koncentracije stranaca, kako Azijata (75 odsto), tako i Evropljana – ponekad zaboravite gde ste došli!

Sledeći: SKIJANJE I SANKANJE?! (5)

Svi tekstovi SERIJE o Dubaiju

0

post a comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ako vam treba pisanje tekstova za sajtove ili štampana izdanja, na srpskom ili engleskom, ili biste želeli da se vaša zemlja/grad/turistička ponuda/let i sl. nađu na blogu, javite se da sarađujemo.

Unapred se radujem vašem mejlu.

Danijela ćirović

Slide

NABAVITE EKNJIGE PUTOPISA

Sjajne priče na jednom mestu - elektronske knjige, brošure i razglednice.

Share